Westlife's 2010 Album: Gravity

Hello readers

I have a great news folks. Or at least for me. The news is, Westlife are back with their latest album! Heyyooo!! Mesti ada yg macam; "eh, ada lagi ke Westlife ni?". Damn right they still exists. Tahun ni dah masuk 12 tahun since, diorang punya 1st appereance which was in 1998. 12 years guys! That's quite an achievement for any artists, let alone for a band. Ok, mungkin yg tak tau, I'm a huge fan of Westlife since I was a kid. Alah, time zaman sekolah rendah dulu. Mana-mana best friends aku mesti tau punya. Hence, yes, I've listened to every Westlife's songs. In fact, I own all their 10 previous albums and have watched all of their tour concerts. So, yeah, I kinda a big fan :)

So, album kali ni namanya Gravity and single pertama mereka bertajuk Safe. Album ni adalah album ke-11 mereka. Seperti album sebelum ni (Where We Are, 2009), Westlife akan tampil dengan imej yg lebih rock & matured. Ok, memang diorang dah matang, tp tu daripada segi umur lah. Matured yg ni bermaksud muzik mereka bukan lagi teen pop macam album-album terawal mereka, tapi muzik kali ni lebih segar dan 'kasar'. Album kali ni adalah hasil kerjasama Westlife dengan producer baru mereka, iaitu John Shanks.

Gravity album cover

Safe. Single album cover.
Bagi yg tak kenal John Shanks ni, dia sebenarnya music producer kat Amerika yg mmg popular. Bak kata orang tu, a living legend la, walaupun beliau tidak memiliki motosikal Lagenda. Antara artis-artis yg pernah di bawah ketiak bimbingan beliau adalah Bon Jovi, Michelle Branch, Miley Cyrus, Hillary Duff, Colbie Caillat, Simpsons sisters (Ashlee & Jesicca), old timer - Rod Sterwart, Enrique Iglesias dan tak lupa, 2 boyband yg terhebat sepanjang zaman selain Westlife - Take That & Backstreet Boys. Ramai kan? Sebenarnya ramai lagi. Kalau lagu pulak yg John Shanks ni produced dan jadi popular adalah Breakaway (Kelly Clarkson), The Climb (Miley Cyrus), Fly (Hillary Duff), Pocketful of Sunshine (Natasha Bedingfield) dan banyak lagi, letih nak taip. Kalau nak tgk full discography John Shanks ni boleh la check kat Wikipedia ataupun laman webnya sendiri. For your information as well, beliau ni antara yg producer yg slalu dapat jd nominee utk anugerah Grammy. Album terbaru Miley Cyrus (Can Be Tamed) juga diterbitkan oleh John Shanks. So, reputasi mamat ni memang hebat kat Amerika sana. Jadi, dah tentulah, bila Westlife umumkan bahawa album Gravity ni adalah sepenuhnya terbitan John Shanks, peminat-peminat Westlife ni tersangatlah excited. Yup, including me, which Westlife's fan wouldn't right? Kalau kat Malaysia, John Shanks ni macam Audi Mok la, kan? Ataupun terbalik? Lebih kurang la :)

Album Gravity ni bakal mengandungi 12 tracks. Mungkin ada yg noticed, Westlife ni terkenal dengan cover songs mereka. So, kali ni, dengar cerita mereka akan menampilkan hanya dua lagu cover sahaja. One of the song that I know is The Reason by Hoobastank. Incidentally, lagu ni adalah salah satu lagu favorite sepanjang zaman aku. Agak menarik la bila Westlife buat cover version, tapi harap-harap tak dijadikan single, sebab orginal version oleh Hoobastank tu memang rock & mantap! Nak dengar samples boleh dengar kat sini.

Safe dipilih sebagai single pertama mereka utk album ni. Kalau first time dengar lagu ni, korang akan rasa lagu ni macam biasa je, tak lari daripada lagu-lagu Westlife yg lain. Tapi cuba dengar berberapa kali dulu, layan banyak kali, pasti korang juga akan rasa best. Bagi aku, lagu ni boleh dikatakan gabungan antara typical Westlife's song dengan irama rock sedikit sebanyak. Mungkin genre yg paling tepat sekali ialah Power Ballad ataupun Pop Rock. Contoh lagu yg mempunyai genre yg sama; I Don't Want To Miss a Thing (Aerosmith), Wind of Change (Scorpions) dan When You're Gone (Avril Lavigne). Lirik Safe ni jugak boleh dikatakan menarik. Tak seperti love songs Westlife yg lain, lagu ni more like as if you are hoping to save someone. It's like when you see someone crying or in pain, you feel like you want to comfort that person, or in other word to make them feel safe. Boleh dikatakan agak general tema lagu ni dan sesuai untuk semua lapisan umur (macam tgk wayang pulak) :p

Safe official music video

Anyway, this Gravity album looks promising. Tak sabar bila album ni di release kan 14 November tahun ni. Mungkin sampai kat pasaran Malaysia dalam hujung bulan November ataupun awal Disember. Diharap post aku kali ni dapat memberi gambaran sedikit sebanyak dekat korang tentang perkembangan Westlife. Westlife bukanlah lagi teen boyband yang macam dulu. Tak salah rasanya kalau menyokong band macam ni. Lagipun lagu-lagu diorang memang semuanya sedap untuk. Memang band ni dah agak lama ataupun yg macam sesetengah orang cakap, ketinggalan zaman, tapi bagi aku, memang berbaloi kalau follow perkembangan dan sentiasa lagu-lagu terbaru diorang. Tak kisah korang nak cakap atau judge apa, bagi aku Westlife salah satu group yang best & cool.

Westlife perform You Raise Me Up at Nobel Peace Prize Ceremony 2009
One of my favorite Westlife's live performance


That's it guys. I'll be updating you with the full review of the album. Thanks for reading. See ya next time!

p.s: Avril Lavigne's 4th album is coming out and Taylor Swift's Speak Now is just released. Can't wait to hear them all!



Comments

Popular Posts